Yrityksen perustaminen

Periaatteessa yrityksen perustaminen ei ole vaikeaa: menet vain prh:n sivuille ja täytät lomakkeen. Sitä ennen pitää kuitenkin miettiä muutama asia, kuten yhtiömuoto. Jos aloitat yksityisenä elinkeinonharjoittana, voit siirtää toiminnan myöhemmin osakeyhtiöön, mutta toisinpäin ei voi vaihtaa.

Jos päätit aloittaa yritystoiminnan yksityisenä elinkeinoharjoittana, muuta ei sitten välttämättä tarvitakaan. Samassa yhteydessä voit rekisteröidä toiminimesi kaupparekisteriin, mistä peritään maksu. Jos perustit osakeyhtiön, pitää sinun mennä pankkiin avaamaan perustettavalle oy:lle pankkitili, tallettaa sille osakepääoma ja maksaa samalta tililtä perustamismaksu.

Oli yritysmuoto mikä tahansa, pitää miettiä arvonlisäverorekisteriin ilmoittautuminen: onko liikevaihto yli 10 000 euroa tilikaudessa tai onko jotain muuta syytä, miksi haluaisit alv-rekisteriin. Alv-rekisteriin voi ilmoittautua myöhemminkin, mutta kannattaa muistaa, että mikäli liikevaihto ylittää 10 000 euroa, tulee alv maksaa koko tilikauden liikevaihdosta, eikä vain ylimenevältä osalta. Toisinsanoen, mikäli ei ole alv-rekisterissä, kannattaa liikevaihtoa seurata tarkalla silmällä, jotta voi tarvittaessa varautua alv:n maksamiseen.

Tuloverotusta kannattaa yritystä perustaessa miettiä myös. Osakeyhtiö maksaa tuloksestaan veroa ja vero maksetaan vuosittain tilinpäätöksen perusteella tehdyn veroilmoituksen mukaan. Yksityinen elinkeinonharjoittaja taas maksaa verot jo ennakkoon ennakkoverona. Yrityksen perustamisen jälkeen tiedot ennakkoveroa varten ilmoitetaan samalla tavalla kuin muutetaan henkilökohtaista verokorttiakin. Jatkossa verottaja laskee ennakkoveron edellisen vuoden tietojen perusteella.

Vaikka yrityksen perustaminen on helppoa, kannattaa pientäkin yritystä perustettaessa kysyä neuvoa, koska kaikki perustamisvaiheessa tehdyt ratkaisut eivät ole muutettavissa.